Bilinçli beslenme ve besinler hakkında yeterli bilgiye sahip miyiz?

Bir önceki yazımda çocuklar ve ebeveynlerin kendilerini olabildiğince normal kilolu olarak değerlendirdiklerini söylemiştim hatta öyle ki aşırı kilosu olanlarda bu oran daha yüksek iken,normal kilo da olanlar ise daha gerçekçi bir yaklaşım sergiledikleri gözleniyor.
Peki şimdi siz değerli okurlarımdan kaç kişi benim bu uyarımı dikkate alarak çocuğunun ve kendisininD ölçümlerini yaptı, yapanlara buradan teşekkürlerimi iletiyorum çünkü ilk adımı atmış oldular, uzun yolculuklar ilk adımla başlar.
2. adımımız ise yeterli ve dengeli beslenmede, gıdaları tanımayla devam edelim.
1.Proteinler; bakliyatlar(mercimek,nohut,fasulye,barbunyavb), et/et ürünleri,beyaz et,balık,yumurta,ayçekirdeği,kabak çekirdeği,badem,ceviz,fındık,süt/süt ürünleri ve mantarlar(istiridye,meşe mantarı) tabi bunların taze ve enaz işlem görmüş olanlarını tercih etmeliyiz aynı zamanda pişirmede kızartma dışında ızgara, haşlama,fırında pişirme uygun yöntemlerdir.
2.Sebzeler;Taze ve mevsim ürünleri tercih edilmeli olabildiğince az pişirerek yada çiğ tüketebileceğimizi çiğ yiyerek tüketmeliyiz.
Ülkemiz sebze yönünden çok zengin çeşitlere sahip örnek vermem gerekirse taze fasülye,lahana,marul,karnıbahar,brokoli,brüksel lahanası,yer elması,yeşil zeytin,avokado,domates,pırasa vb.
3.Meyvalar; ülkemiz meyva yönünden de bir hayli zengin fakat milletimizin meyva tüketimi ve zamanlaması konusunda kafası karışık.Her öğünde meyva türüne göre 120/150 gr. yiyebiliriz,dikkat 3 öğünde yiyeceğimizi biriktirip akşam geç saatte (21:00 den sonra)hepsini birden yememeliyiz.
Elmayı her gün bir tane kesinlikle yemeliyiz,mevsim meyvalarını tercih etmeliyiz.Önemli diğer bir noktada meyvayı hemen yemek sonrası tüketmeliyiz.
4.Ekmek;ilk tercihimiz çavdar ekmeği olmalı yada tam buğday ekmeği öğün de 1-2 dilim (50 gr) tüketilebilir.Çalışanlar bunun 2 katını tüketebilir.
5.Yağlar; Zeytin yağı,kolza yağı,keten tohumu yapı,fındık yağı ve tereyağı tercih edebileceğimiz yağlardır.
Her öğün de 1 çorba kaşığı yağ yeterlidir.Dikkat edilmesi gereken önemli nokta yağları fazla kızartmadan ve yakmadan kullanmalıyız.
6.Su; su konusu da beslenmemizde çok önemlidir çünkü bedenimizin %50-60 ‘ı sudur ve hergün kilo başına 35 ml su içmemiz gerekir. 100 kg ise 3.5 litre (3500ml), 50 kg ise 1750ml su tüketmemiz demek.
Kısaca besin çeşitlerini tanıdıktan sonra 3. adıma geçebiliriz.Günde kaç öğün ve öğün araları ne kadar olmalı? Kahvaltı,öğlen ve akşam öğünleri beslenmemiz için yeterli sayıdır.Öğünler arası ise en az 5 saat olmalı çünkü yediğimiz gıdaları en erken 5 saatte sindirebiliyoruz.Akşam yemeğini 21:00 den sonraya bırakmamak da çok önemli çünkü bu saatten sonra yediğimiz de yeterli sindirim olmaz ve vücudumuz daki biriken yağların erimesini engellemiş oluruz.
Öğün araların da çay,kahve, bitki çayları ( şeker,tatlandırıcı,krema kullanmadan) içilebilir,mamafih bu da sıklıkla göz ardı edilen çok önemli bir ayrıntı.Bunların miktarı 3 fincan kahve,3 bardak çayı aşmamalıyız.

4.adımımız öğün içeriği neleri kapsamalı; yeterli miktarda protein ve sebze kesinlikle her öğün bulunmalı, meyva ve ekmek bunlara eklenebilir.Kişiden kişiye değişmekle birlikte 75 kg orta yaşta ki bir ofis çalışanı için protein miktarı öğün başına 120/150 gr. dır.
Sebze miktarı da öğün başına 130/160 gr. dır. Tabi bu ağırlıklar çiğ olarak ölçülecek.
Değerli okuyucularım bu günlükte bu kadar, sizlere aktarmaya çalıştığım bu bilgiler benim 25 yıllık meslek hayatımın özellikle son 5 yıllık diliminde kendime aileme ve danışanlarıma aktardığım bilgilerdir.Göstereceğiniz ilgi ve alakaya göre yazılarıma devam etmeyi düşünüyorum.Yorum ve sorularınızı bekler sağlık,afiyet ve huzurlu günler hepinizin olsun.Allaha emanet olunuz…

Kaynak

Cevap veya Yorum Yaz:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.