Hastalanmadan sağlığımızın kıymetini biliyor muyuz?

Kategori: Genel

Etiketler: , , ,

Geçen ki yazımızda beş şey Başımıza gelmeden bu beş şeyin kıymetini bilmeliyiz hadisi Şerif-i ile tamamlamış idik.
Bunlardan biride sağlığımız idi.24 yıllık meslek hayatım da binlerce hasta ile karşılaşmış bir kardeşiniz olarak bu duruma yüzlerce kez şahit olduğumu belirtmek isterim.
Özellikle son 10 yıllık Kocaeli Büyükşehir Belediyesindeki çalışmalarımda vatandaşlarımızdan gelen taleplerin birçoğunun telafisi imkansız ve son çırpınışlar olduğunu görmek beni ziyadesi ile üzüntüye sevk ediyordu.Bu hastaların bir çoğunun ileri dönem kanser hastası, yoğun bakım hastası ve ileri tıbbi müdahale gerektiren hastalıklara sahip olması bu konuda birşeyler yapmamız gerektiğinin yeterli işaretleriydi.
Son yıllarda sağlık alanında yapılan birçok girişim ve yeniliklere rağmen hızla artan hasta sayısı,çözümün sonuç(hastalıkların tedavisi) odaklı olması nedeniyledir.
Oysaki hastalanmadan sağlığımızın kiymetini bilmiş olsak bu acı ve ızdırap veren durumlar ile karşılaşmadan kaliteli bir yaşam sürdürebilirdik.
Son yıllarda yapılan birçok araştırma da bu güncel hastalıkların çoğunun (şeker,kalp damar hst,kanser) sebebinin OBEZİTE(aşırı yağlanma) olduğunu söylüyor.
Tabiki bu uzun yıllar alan bir süreç olduğundan mücadelede de planlı, programlı bir çalışma yapmak gerekmektedir.Sağlık Bakanlığımızın Obezite ile mücadele ve eylem planı ile çok yönlü bir çalışma devam ettirilmektedir.Büyükşehir Belediyesi olarak bizde konunun hassasiyetinin bilincinde özellikle ilköğretim düzeyinde Obezite eksenli bilinçlendirme eğitimlerimizi devam ettiriyoruz.Bu çalışmalarımız ile toplumumuzun her kesimine ulaşarak farkındalık oluşturmaya ve obezitenin önlenmesinde katkı sunabileceklerini anlatıyoruz.
Kiymetli eşyalarımızı nasıl koruyor/saklıyor ,aracımızın bakımını zamanında yaptırıyor isek herşeyden değerli sağlığımızında değerini ve kiymetini bilip korumalıyız.
Cihan Padişah’ı Kanuni Sultan Süleyman’nın
“Halk içinde mu’teber bir nesne yok devlet gibi
Olmaya devlet cihânda bir nefes sıhhat gibi” sözü bize Sağlığın ne kadar kıymetli olduğunu anlatan ve asırlar öncesi uyarı niteliğinde söylenip herkesin bu sese kulak vermesi gerektiğini salık verir.
Evet değerli dostlar, bu konu da herkesin yapabileceği bir şeyler olduğunu ve ilk önce kendimizden ve ailemizden başlayarak ilk adımı atmamız gerektiğini söyleyerek yazıma, yılların tecrübesi Prof Dr Hamit ÖZGÖNÜL’ün

“OBEZİTE bir hastalıktır,hiçbir hastalık, hasta aç bırakılarak iyileştirilemez.”sözü ile noktalamak istiyorum, Sağlıcakla kalmanız dileklerimle….

Kaynak

Cevap veya Yorum Yaz:

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.